HTML

Apa futkározik

Look down and see the road you're on as if you are on a marathon That's the spirit victory or die R.I.P. Lemmy

Friss topikok

  • pirosmate: Staminálódok, kérem szépen. Tegnap futottam 10 kilit, 1.00:38 lett. Pedig nem is néztem az órát, c... (2015.06.18. 10:33) Csigabiga fut
  • pirosmate: @lukacszoli: Még megy. :-D (2015.04.17. 14:07) Két év és négy hónap, letöltendő...
  • Szent Habakuk: Nagyon sajnálom, hogy ilyen árat fizettél azért, hogy írásoddal örömet okozz olvasóidnak! A felkés... (2012.11.18. 20:40) Never give up, never surrender!
  • Heavy: CSak az anonim alkeszek imáját v milyét tudom tanácsolni: "Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a ... (2012.09.13. 09:51) Vissza a startmezőre
  • pirosmate: @Gyűrött Papír: izé. szó, mi szó, kissé elment a kedvem a futástól is, meg a blogolástól is. Rövid... (2012.09.04. 09:26) Two more days to go

Kopaszodó, kövérkés, szemüveges családapa úgy érzi, hogy még tartogat számára valamit az élet.

2012.10.24. 17:50 pirosmate

Számháború a laborban

Lássuk a részleteket, mármint azt, amit kihüvelyeztem a doktori rövidítések, grafikonok és fél-latin szótöredékek halmazából! (Demagóg szemét vagyok, mert a doktor tűrhető összefoglalást írt a lényegről, csak a részletek maradtak zömmel érthetetlenek. Viszont visszakérdezhetnék, lehet, meg is teszem idővel.)

Nos, a vizsgálat során meghajtottak, mint Singer a varrógépet megmérték széltemet-hosszomat, kiszámították a testösszetételemet, elemezték a véremet, vizsgálták az érrendszerem állapotát, a vitálkapacitásomat, az anyagcserém hatékonyságát, a terhelhetőségemet, satöbbi, satöbbi. Jöjjön hát sorjában.

Szalonna és víz

Magasságom: 176 cm, testsúlyom: 92 kg, testtömeg indexem: 29,04 <- OMFG :-( Ennél is őszintébb azonban, hogy testzsír-arányom 26,9%, és itt áljunk meg egy szusszanásra. Ennél a cégnél 20%-ot még normálisnak gondolnak, más források 17%-ra teszik a fittségi küszöböt. A nettó, zsírmentes testtömegem 67 kiló, ennyit tesz ki a csont és az izom. Normális érték, bár a sáv tetejéhez közelít. Hiába, no: a legalsó kultrúrrétegben ott sejlenek a romok, még látszik a kajakozás eredménye... A testfolyadék és extracelluláris folyadékr értékeim kellemesen átlagosak, ergo nem vagyok felvizesedve. Az izomzatom és a szerveim szépen hidratáltak, tényleg csak a fókazsír a bibi. Az viszont eléggé.

Verejték és könnyek

Vazze, van rajtam 25 kiló zsír. Ez annyi, mint 50 darab étkezési sertészsír-kocka! Kábé 100 nap lenne, mire éhen halnék... A még fittnek tekinthető testsúlyom valahol 77-80 kiló lenne, le kell tehát dobnom 12-15 kilót. Érdeksség, hogy jelen túlsúly mellett az alap anyagcseréhez 1700 kcal napi bevitel szükséges, plusz a jövés-menés, dolgozgatás. A sportmentes valós energiaigényem kábé 2000 kcal lehet. A tartós fogyás érdekében a bevitelt nem szabad lényegesen az alapszint alá csökkenteni, 10% még megengedhető. Koplalással tehát naponta mínusz 300 jön össze. Mivel heti egy kiló fogyáshoz -7000 kcal kell, az éhezésen túl kb. 50 kilit kellene futnom hetente. :-( Békeidőben ennyi nem lesz, az tuti. Időnként a napi diéta is ugrani fog, nem beszélve némi sör-bor-pálinka eltévelyedésről. Viszont az év végéig reálisan lemehet 7-8 kiló, 30-35 kili mellett. A többi majd lemegy a felkészülés alatt.

Vér és vas

A vérvizsgálat szerint jó a vas-, kálcium- és magnéziumszintem, továbbra is szedni fogok ilyesmit. Jó a kreatinin, tehát rendben van a vesém és/vagy épülnek az izmaim. Viszont 5,7 a koleszterinem (3,66 az LDL), 2,87 a trigliceridem, mindekttő határérték feletti, ergo vérzsírból jól állok, sajnos. Remélem, hogy az általános zsírosságom csökkenésével ez is csökken majd. Mindenképp rá kell menjek egy koleszterinapasztó étrendre, no more szalonnás rántotta. Oké, kevesebb tojás, több teljes kiörlésű pékáru, kevesebb szénhidrát, több zöldség és husi. Annál is inkább, mivel a cukrom 5,6, ami szintén közelíti a határértéket. És igen, kevesebb szesz, ha nehéz is lesz a helyzete a magamfajta hobbi-alkesznek. A vérem nyugalomban mért laktát tartalma 0,8 mmol/l, ami egész jónak tűnik. A tortúra végén 11,1-re ment fel, amiről nem tudom eldönteni, hogy sok-e, avagy kevés. Élsportolóknál 20 feletti értékekről szól a fáma, kocafutókról kevés szó esik a neten.

Szív és erek

A felvezetőben szóltam róla, hogy valami nem klappol a vérnyomásom körül. Nos, tényleg. :-( A vizsgálat elején a nyugalmi értékek kb. a normális sávban voltak (129/66). A 129 nem okés, ez már úgynevezett prehipertónia. Még nem kimondottan magas vérnyomás, de már nem is normális. 120 alatt kéne lennie. Viszont terhelésnél, na ott aztán volt minden. A "solitaer, egygócú korai kamrai ütés", például eléggé szarul hangzik. Annyit tesz, hogy kiestem a ritmusból, mármint dobogásilag. Tisztára, mint anno a tánciskolában, ott is mindíg kiestem a ritmusból. A vérnyomásom 190/80-ra ment fel, ami "hipertóniás krízis", vagyis a gutaütés előszobája. A csúcsterhelés után szépen, bár a kívánatosnál kissé lassabban állt vissza a nyugalmi tempóra a ketyegő. Az érrendszerem egészét a normális, egészséges jelzőkkel illették, halleluja. Vérnyomás-csökkentőt még nem kell szednem, de a súlycsökkentést immár kardiológiai kényszernek is tekinthetem.

Tüdő és oxigén

Mindíg tudtam domborítani, akkor a tüdőm, mint Senki Alfonznak vigyázállásban. Ímmár tudom is, hogy mekkora: a vitálkapacitásom 4,97 liter, közel tökéletes. Gázcserében is jónak gondolom magamat, bár eddig konkrét visszajelzést/elismerést csak bableves után kaptam. Most viszont a légzésemre nézve is dícséret érkezett: 4,82 litert (92%) mértek, vagyis a rendelkezésemre álló kapacitás nagyon nagy hányadát ki is tudom használni. A 92% már-már sportolói szint, ahogy a közel ötliteres tüdőm is. A maximális oxigénfelvételi képességem (VO2Max) = 47 ml/kg/min, közepes. Átlagos, nem sportoló férfiaknél a referenciatartomány 39-48, viszont sportolóknál 60-85. Kezitcsókolom. Tekintve, hogy az értékbe a test tömege csúnyán bejátszik, fogyással ez a szám sokat javulhat. Pl. 80 kiló alatt már 54, 75 kilónál pedig 57 lenne, szóval van még remény.

A LÉNYEG:

Amikor fentebb azt mondtam, meghajtottak, nem viccceltem. A padot alattomosan 13,5%-os emelkedőig csavarták fel, míg a sebességet tekintve 18,4 km/h, azaz 3:16-os tempó volt a csúcs. Mármint mindkettő egyszerre, emelkedés és tempó, tetszik érteni? Még jó, hogy rajtam volt a maszk, így nem tudtam rálépni a nyelvemre. Maximális pulzusként 188 ütést regisztráltak, ami magasabb a várhatónál. Az 50 alatti nyugalmi pulzusommal együtt nagyon szép keret kínálkozik az edzésmunkához. :-) Az anaerob küszöböm 158-nak bizonyult, ami némileg jobb annál, amivel eddig dolgoztam. Oxigénfelvétel szempontjából 77%-on jelentkezett a pulzusküszöb, ez nem jó érték, illene 80% fölé vinni.

A doki szerint 140-160 közötti edzésmunkára van most szükségem, tehát a nagyon lazázós, zsírégetős alap állóképességi edzések helyett az aerob zóna felső harmadában kellene sokat edzenem. Egész addig, amíg A) újra felépül az állóképességem, B) lefogyok legalább 6 kilót. És fél esztendő múlva megnézzük újra azt a labort.

Kedves gyerekek, a következő mese az új(?) edzéstervemről szól majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futkarozas.blog.hu/api/trackback/id/tr614816415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása