HTML

Apa futkározik

Look down and see the road you're on as if you are on a marathon That's the spirit victory or die R.I.P. Lemmy

Friss topikok

  • pirosmate: Staminálódok, kérem szépen. Tegnap futottam 10 kilit, 1.00:38 lett. Pedig nem is néztem az órát, c... (2015.06.18. 10:33) Csigabiga fut
  • pirosmate: @lukacszoli: Még megy. :-D (2015.04.17. 14:07) Két év és négy hónap, letöltendő...
  • Szent Habakuk: Nagyon sajnálom, hogy ilyen árat fizettél azért, hogy írásoddal örömet okozz olvasóidnak! A felkés... (2012.11.18. 20:40) Never give up, never surrender!
  • Heavy: CSak az anonim alkeszek imáját v milyét tudom tanácsolni: "Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a ... (2012.09.13. 09:51) Vissza a startmezőre
  • pirosmate: @Gyűrött Papír: izé. szó, mi szó, kissé elment a kedvem a futástól is, meg a blogolástól is. Rövid... (2012.09.04. 09:26) Two more days to go

Kopaszodó, kövérkés, szemüveges családapa úgy érzi, hogy még tartogat számára valamit az élet.

2011.12.13. 10:55 pirosmate

Örökzöld téma, avagy mennyi legyen az annyi?

Kissé elmaradtam az utolsó posztokkal. Nem esett jól a verseny, de erről majd a következőben. Új munkahelyem lett, nem igazán volt érkezésem és kedvem blogolni, mással votlam elfoglalva. Az alábbi szöszenet van vagy két hónapos, de sebaj, a betű itt nem romlik meg, mint a betűtészta a paradicsomlevesben.

 

A verseny előtti hetekben fogynak a napok, szaporodnak a kérdések. Persze ezek a kérdések igazából az alapkérdés mutációi. Minden kérdések Ősatyja pediglen imigyen hangzik: 

Milyen tempót válasszak?
A minap kaptam Zolitól egy hírlevelet, tán a berlini maraton honlapjáról. Benne egy érdekes cikkel, és egy sokatmondó tézissel. „Kilometer für Kilometer kontrollieren, ob es denn auch passt.” Igen ám, de mégis milyen gyors legyen az a tempó, amit kontrol alatt tartok? Három hete még biztos voltam abban, hogy rámegyek a négyórás határra. A félmaratoni eredményem McMillan szerint a 'good shot' kategóriába esik. Nem 'slam dunk', de nem is távoli dobás. Magyarul a határeset kategóriánál jobb esélyt jelent. Ráadásul egy héttel korábban futottam 32 kilit, 5:27-es átlaggal, ami még jobb maratoni időt jelez előre. Ugyanakkor sokan mondták, és igazuk is volt, kellett volna 32-nél többet is futnom. Miért? Mert nem tudom, hogy miként és mennyire lassulnék be a Fal alatt. Addig oké, hogy harmincig király vagyok. De már a 31. és 32. sokkal gyengébb volt, az utolsó Sziget kör átlaga 5.40. Vagyis az utolsó kettő már a hatost közelíthette. A verseny utáni héten futottam (volna) ismét hat kört, de már az elsőben éreztem, hogy a lábamban benne van a feles. Olyanok voltak, mint az előző hatkörösön a második-harmadik körben. Semmi laza repülés, éreztem a csülkeimet az első perctől. Az ötödik kör után aztán megint lassulás, erős combfájással. Le is álltam. Addig okés átlag ment, 5:30 körül, de 27 után ratyi. Ebből számomra az derül ki, hogy:

A) Féltávra tök szuper volt a felkészülésem, lazán pedig bármikor futok 20-22 kilit másnapi izomláz nélkül. Ez nagyon jó, de mi van felette?

B) 30 kilire is elég a felkészültségem, meghalás nélkül menne mondjuk 5:20 körüli átlaggal. Ez is nagyon jó, de mi van felette???

Mi lenne, behalás. Rizikós lenne megfutni az elejét 5:30-ban, és utána 30 felett lerohadni teljesen. Mindegy, hogy a 31. vagy párral több, de két-három szar kili hazavágja a négyórás időt. Úgyhogy most merengek. Valszeg elmegyek a négyórás bollyal, ők 5:35-5:37 körül szoktak menni féltávig, esetleg harmincig. Ez majdnem 10 másodperccel lassabb lenne harmincon, mint az a tempó, amit bizonyítottan tudok. Kérdés, hogy ez az 5 perc mekkora tartalék lenne a lábamban. A négyórás átlagtempóhoz képest még ez is 2-3 perc előnyt jelent a leggázabb szakaszra. Felraktam egy ábrára az 5:35-ös kezdést, megspékelve a tavalyi tényleges lassulási görbémmel. A becsült eredmény 4:05:47. Hümm. Lássuk csak, hol lehetne farigcsálni 6-7 percet.
Egyfelől várható, hogy 30-ig egyenletest tudok majd, ez már többször is sikerült 25 felett az idén. Ha ezen az ötös blokkon lassulok is, a tavalyi görbéhez képest itt foghatok 1-1,5 percet. Marad mondjuk 4,5 perc. Tegyük fel, hogy a végén hozok fél percet, akkor négy percet kellene megtakarítani 30 és 40 között, ami majdnem fél percet jelent kilinként. Ez azért nem valószínű, lássuk be. A fele talán, és akkor 4 óra 3 perc körül érek be. Vagyis a négyórás időhöz meg kellene próbálnom az 5:30-as kezdést, pontosabban az 5:30-as átlagot az első harmincon. Kérdés, hogy kifingási szempontból van-e jelentőssége vacak öt másodpercnek. Másfél százalék gyilkolhat? Ki fog derülni.
Ha minden oké, akkor akár 35-ig is kihúznám az 5:41-es átlag alatt, és talán az iramfutókkal együtt átvergődnék a Falon, csisszre beérnék négy óra alatt. Ez majdnem lapos, egyenletes tempógörbét feltételez, 34-38 között egy ronda, de talán nem kritikus lassulással. Ha többet butulok, biztosan ugrott a négyórás idő. Szerintem még mindig kevésbé kockázatos, és stabilabb végeredményt feltételez, mint az 5:30-ban kezdés, és 32 körüli meghalás. 3:58-4:05, valami ilyen zóna néz ki. Gyorsabb kezdéssel 3:55-4:10 a tippem. Vagyis lehet, hogy rekordot futok, de az is, hogy összeomlok teljesen. Jobb lesz a békességes verzió, azt hiszem. Ha végén az derül ki, hogy lehettem volna bátrabb is, maradt még kraft, hát üsse kő. Majd befutok négy óra alá Bécsben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futkarozas.blog.hu/api/trackback/id/tr43459899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása