HTML

Apa futkározik

Look down and see the road you're on as if you are on a marathon That's the spirit victory or die R.I.P. Lemmy

Friss topikok

  • pirosmate: Staminálódok, kérem szépen. Tegnap futottam 10 kilit, 1.00:38 lett. Pedig nem is néztem az órát, c... (2015.06.18. 10:33) Csigabiga fut
  • pirosmate: @lukacszoli: Még megy. :-D (2015.04.17. 14:07) Két év és négy hónap, letöltendő...
  • Szent Habakuk: Nagyon sajnálom, hogy ilyen árat fizettél azért, hogy írásoddal örömet okozz olvasóidnak! A felkés... (2012.11.18. 20:40) Never give up, never surrender!
  • Heavy: CSak az anonim alkeszek imáját v milyét tudom tanácsolni: "Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a ... (2012.09.13. 09:51) Vissza a startmezőre
  • pirosmate: @Gyűrött Papír: izé. szó, mi szó, kissé elment a kedvem a futástól is, meg a blogolástól is. Rövid... (2012.09.04. 09:26) Two more days to go

Kopaszodó, kövérkés, szemüveges családapa úgy érzi, hogy még tartogat számára valamit az élet.

2010.08.30. 11:46 pirosmate

Mad Max

Az idei maraton-váltóról ez a szánalmas cím jutott eszembe, pedig jó sokat gyököltem rajta. Gagyi, de leírja a lényeget: zakkant csávó mozog a kietlen úton, rezgő hőségben.

A váltóra el szokás menni, ugyebár. Egyfelől ott a Gázlómadár SE, ami igazából évente egyszer tör elő a virtuális térből a valóságba, a váltón. (Tudom, Szigetfutás…) Másrészt a munkahelyi csapat is évről évre jópofa időtöltést jelent. A két kör tehát az idén is adott volt. Külön persze nem készültem, elvégre hét kilit akármilyen program mellett le lehet futni, bármikor. Bármikor? Ehem. A verseny napja közeledtével beköszönt Murphy. Szombaton már olyan vihar volt, hogy a háztetőt féltettem. A BSI ősi farkastörvénye alapján versenyt pedig nem mondunk le, ha cigánygyerekek potyognak is az égből. Pedig most potyogtak rendesen. Már készítettem a pálinkát, forralt bort és a vegyvédelmi köpenyt gumicsizmával, kint meg tombolt az ítéletidő. Az apokalipszis lovasai helyett azonban végül SMS érkezett: Profit Árpád meghajolt az elemek előtt! Pontosabban nem ő hajolt meg, hanem a célzóna-installáció. Állítólag rájuk borította a szél, a versenyt tehát az utolsó pillanatban elhalasztották. Hosszas pöcsölés után végül a számomra lehető legdurvább megfejtés mellett döntöttek: a Kékes futás másnapjára tették át a versenyt.

A Kékesről már írtam, hogy iszonyatos hőség volt. Hogy erre is rá lehet tenni egy lapáttal, az másnap kiderült szépen. A hagyományokhoz híven én rajtoltam Gázlómadaras váltóbottal, hogy a céges körömig kipihenhessem magamat. Rajt 11-kor, ahogyan kell. 35 fok mondjuk nem volt, de harminc biztosan. Árnyék meg egy csipetnyi se. Cserébe legalább brutálisan el voltam macskásodva az előző napi Kékestől. Nagyon óvatosan kezdtem, elvégre itt szinte minden évben elrohantam az elejét, és ilyen fegyelmezetlenség a hőség miatt most nem fért bele. Szépen, könnyedén nyomtam, lassan lehullott a rozsda a gépezetről. Az első táblát 5 perc alatt értem el. Vattafak, ahogy a művelt angol mondaná, ez nagyon gyors! Gondoltam, hogy a szervező elmérte a táblát, megesett már máskor is. A második kili 10 percen belül jött, a harmadik 15-nél. Nem tévedés, én megyek gyorsan, pedig nem is érzem. Lefelé megszűnt a légmozgás, jött a Szahara-feeling. A rakparton a relatív hőérzetem volt vagy negyven fok, körülöttem dőltek-borultak az ájultak. Az itatónál leöntöttem magam fél liter vízzel, de ez sem használt. A célban az óra 37:21-et mutatott, azaz 5:19-es átlagot. Egész jó lett. Mi lett volna hűvösben, kipihenten? A befutó zónában csúcsforgalom volt, az elsősegély sátorba szinte futószalagon hozták az elhullott egyedeket. Ez maradt a jellemző élményem a napra: mentőautó szirénázva el. Minket is utolért a végzet, de erről majd később.

A céges váltóval még nagyobb melegben futottam, 39:06-ot. Addigra ritkult a mezőny, de a rakpart a Mars napos felszínére kezdett emlékeztetni. Nincs oxigén, viszont olvad a kőzet… Nagyon vigyáztam, mert az előző nap összeszedett szívtájéki nyilallás folyamatosan emlékeztetett arra, hogy nem jó dolog lábon kihordani egy infarktust. A többiek jó fejek voltak, az utolsó 500 méterre a fél csapat visszaállt mellém, díszkísérettel futottam el a célig.

Közben kiderült, hogy Gázlómadárék háza táján gond van. Az, hogy lassúak vagyunk, nem volt meglepő, elvégre totál hikomat volt a társaság. Krisz műtétből kezdett újra, Bori nem vállalta a futást terhességéből kifolyólag, Gerisógor meg nem futhat szívügye okán. Végül kirúgott a hámból, és a megengedettnél magasabb pulzussal sétálta végig a távot. Utolsó futóként Léna jött. Volna. De nem jött a váltóbot, mert az előző futót (Lacit) elvitte a cica. A mentőautók mellett állva ez nem lehetett nagyon megnyugtató gondolat. Szegény Léna tök ideg volt, elvégre Laci az ő élete párja. Végül a szervezők legeslegutolsó futóként elhajtották a körre azzal, hogy a botot majd utána viszi a záróbringa… Laci végül megérkezett, szerencsére némi rosszulléten túl semmi komoly baja nem történt. Ezt a jó hírt el akartuk újságolni Lénának, így lementünk elé a rakpartra. Na, itt jött el Mad Max flash. Addigra már olyan meleg volt, hogy azon sem csodálkoztam volna, ha délibábot látok. Futók nem voltak egyáltalán, gyakorlatilag az egész rakpartot Léna kedvéért tartották lezárva. Szürreális látvány volt, mondhatom. Végül a Margit-híd alatt feltűnt egy remegő fantom-alak, aki lassan-lassan Lénának bizonyult. Először csak egy frissítés erejéig akartam mellette futni, végül elkísértem a célig. Így is futott négy kilit tök egyedül. Azért a 17. kili már nekem sem esett jól, őrült vagyok teljesen.

Kissé bizarr a mérleg. A tömegsport elvileg az egészségről szólna, de ez a nap a hülyeségről szólt. Komolyan nem értem, hogy a hőségriadó ellenére miért engedték el az illetékesek a rajtot. És igen, mi is dönthettünk volna úgy, hogy ilyen melegben ökörség a futás. Az is volt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futkarozas.blog.hu/api/trackback/id/tr292258429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.09. 22:43:38

Szia, tetszik ez az írásod is!
Sokszor mondjuk, hogy nem alkalmas az idő futáshoz, mert -10 C van, vagy szakad az eső. Azt viszont sosem hallani, hogy nem alkalmas , mert túl meleg van. És ez egy ilyen nap volt. Én is 2*7 km-t teljesítettem, ugyanis egy váltótárs hiányzott, így legalább beért a váltónk. Nálunk nem lett senki rosszul.
Az eltökélteknek, akik szoktak forróságban is futni, azoknak rendben volt az idő, viszont a nagy többségnek, akiknek viszont kitalálták ez a versenyt (céges bulifutás, stb.) nagyon nem...
süti beállítások módosítása