HTML

Apa futkározik

Look down and see the road you're on as if you are on a marathon That's the spirit victory or die R.I.P. Lemmy

Friss topikok

  • pirosmate: Staminálódok, kérem szépen. Tegnap futottam 10 kilit, 1.00:38 lett. Pedig nem is néztem az órát, c... (2015.06.18. 10:33) Csigabiga fut
  • pirosmate: @lukacszoli: Még megy. :-D (2015.04.17. 14:07) Két év és négy hónap, letöltendő...
  • Szent Habakuk: Nagyon sajnálom, hogy ilyen árat fizettél azért, hogy írásoddal örömet okozz olvasóidnak! A felkés... (2012.11.18. 20:40) Never give up, never surrender!
  • Heavy: CSak az anonim alkeszek imáját v milyét tudom tanácsolni: "Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a ... (2012.09.13. 09:51) Vissza a startmezőre
  • pirosmate: @Gyűrött Papír: izé. szó, mi szó, kissé elment a kedvem a futástól is, meg a blogolástól is. Rövid... (2012.09.04. 09:26) Two more days to go

Kopaszodó, kövérkés, szemüveges családapa úgy érzi, hogy még tartogat számára valamit az élet.

2010.01.18. 10:40 pirosmate

Élő szövet fémvázon

Papirkutya lettem. Az utóbbi hetek zömmel retek időjárása elől terembe menekültem. Háromból háromszor fáztam meg, mire rászántam magam a chicken-way elfogadására. Öt éve először gépen futok, íme egy kis összegzés:

Gépen futni nem jó, mert unalmas. Ráadásul a teremben szar zene szól, és kevés a levegő.

Gépen futni jó, mert a különböző sebességű futópajtikkal így mégis lehet egyszerre futni, váltani pár szót edzés közben. A pára miatt jó sokat izzadok, ami a súlyleadási fázisban igen üdvös dolog. Nem fagyok meg, és bónuszként be lehet ülni a szaunába és/vagy a bugyborékfürdőbe dagonyázni egyet edzés után. A masina profi, legalább T1000-es modell. Programozhatóak a résztávok, nem zavar bele a gyors etapba a HÉV-átjáró, zebra, kutyus vagy mammer a banyatankkal.

Szóval inkább jó, mint nem. Szép időben kint futok, csúf időben bent. Márciusig ez lesz a felállás.

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futkarozas.blog.hu/api/trackback/id/tr761681458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pirosmate 2010.01.20. 11:35:00

Zoli írta:

www.youtube.com/watch?v=pMAk1wsgCx4
www.youtube.com/watch?v=YSp1r1QhUSY

Gebre szalagon, 4 mérföldes irammal, az 2:29.
193 a frekvencia (nekem 3:20-3:30-nál annyi), a lépéshossza 209cm...

pirosmate 2010.01.20. 11:35:38

@pirosmate: Valamelyik hozzászóló írta a videóhoz, hogy Gebre nem is fut, hanem lebeg.

A frekvencia az egy perc alatt megtett lépések száma, ugye?

Sokat tűnődöm azom, hogy lépésszám, vagy lépéshossz csökkentése a helyes reakció a fáradásra. Ugyanide tartozik az is, hogy az ideális maraton-tempó hosszú távú tartásához rövidebb, de szaporább, vagy hosszabb, de ritkább lépések kellenek. (Bár a magam részéről a szaporaságot inkább ne is emlegessem futás kapcsán… :-D )

Futakata 2010.01.20. 13:05:51

Sziasztok!

Most olvasgattam a görög csatákról, és amit találtam, az elbizonytalanít, hogy egyáltalán honnan is származik a maratoni táv, illetve származik e valahonnan egyáltalán :-) Eszerint Pheidippidész a mai néven ismert Spartathlon-t futotta... viszont a Maratónból Athénba futó ismeretlen katona csak legenda...

"A közismert legenda szerint a marathóni csata után egy katona futva vitte a győzelem hírét Athénba, ahol csak ennyi mondott: „Νενικήκαμεν!” (nenikékamen, azaz győztünk), majd holtan összeesett. Ennek az emlékére rendezik a maratoni futóversenyeket. Bár ez a futás sokkal rövidebb az Athén–Spárta távnál, és majdnem biztosan kitalált történet, mégis sokkal ismertebb az előzőnél."

"A maraton név Pheidippidész görög katona legendájához kapcsolódik. Amikor i. e. 490-ben az athéni seregek a Marathóni csatában vereséget mértek a túlerőben lévő perzsa seregre, akkor a perzsa hajóhad Athén ellen indult, hogy még a győztes hadsereg visszaérkezése előtt elfoglalja a védtelen várost. Pheidippidész ekkor futva tette meg a mintegy 150 mérföldnyi távolságot Maraton és Spárta között, hogy a spártaiakat segítségül hívja. Pheidippidész vagy más néven Philipidész aki egyébként hivatásos futó volt, másnapra oda is ért Spártába. A spártaiak természetesen megígérték a segítséget, de nem vonultak csatába addig, amíg a holdtölte be nem állt. Ekkor Philippidész visszafutott Marathónba, hogy hírét vigye a spártaiak üzenetének. A spártaiak csak 6 nap múlva jelentek meg, amikor is a csata eldőlt. A dicsőséges athéni férfiak megnyerték az összecsapást a perzsa hadsereggel szemben. A másik elhíresült legenda szerint azért futotta le a csata helyszíne és Athén közötti 41,2 km körüli távot, hogy a győzelem hírének vitele mellett figyelmeztesse az athéniakat a perzsa seregek közeledtére. A legenda szerint (Pheidippidész – ez a történet nem feltétlenül kapcsolódik az illető nevéhez) az üzenet átadása után holtan rogyott össze. De ez a történet inkább csak legenda."

gotse 2010.01.21. 12:56:30

Hajrá-hajrá!
Én írtózom ettől, nincs is jobb mint a havas sziget;)
Üdv:Tamás

pirosmate 2010.01.21. 14:50:49

@Futakata: Történelmileg hitelesnek az Athén-Spárta oda-vissza táv tekinthető, a maratoni hulla csak mese.

Tudtommal az ókori görögöknél komoly, profi futókból álló futárszolgáltatás működött, sikerrel. Hogy miért nem szekérrel, vagy lóháton üzengettek? Valószínűleg az úthálózat nem tette lehetővé, a legjobb terepjáró meg az ember.

Peruban azt olvastam egy múzeumban, hogy a Cusco-ban székelő Inka naponta friss tengeri halatt evett. Busszal két nap alatt tettem meg a távot... Igaz, hogy ők szakaszonként váltották egymást a küldeményekkel. Egyébként az Inka Birodalom vagy 5000 kilométer hosszan terült el, és nem ismerték a kereket, meg a hátasállatokat! Egy hétnél rövidebb idő alatt értek el az utasítások a központból a birodalom távoli végeibe. Egy üzenet tehát napi 3-400 kilit is megtett!

Riszpekt az ősi futároknak.

pirosmate 2010.01.21. 14:55:39

@gotse: MAC belépő 1.000 Ft, cserébe lepukkant öltöző és zuhany, meg persze a Sziget. Fitness terem a szomszédban: 1.300 Ft, zsír új gépek, szauna, jacuzzi, jó nők... Hát ha még koktélok is lennének!

Tudom, demagóg a duma, de 300 forintot megér a dolog.

;-)

Komolyra fordítva a szót: én sem szeretem a masinát. A futások fele szabadtéren volt eddig is. Pölö a jövő pénteken (29.) tervezek 4 Szigetkört, komótos 6:30-7:00 közötti tempóban.
süti beállítások módosítása