HTML

Apa futkározik

Look down and see the road you're on as if you are on a marathon That's the spirit victory or die R.I.P. Lemmy

Friss topikok

  • pirosmate: Staminálódok, kérem szépen. Tegnap futottam 10 kilit, 1.00:38 lett. Pedig nem is néztem az órát, c... (2015.06.18. 10:33) Csigabiga fut
  • pirosmate: @lukacszoli: Még megy. :-D (2015.04.17. 14:07) Két év és négy hónap, letöltendő...
  • Szent Habakuk: Nagyon sajnálom, hogy ilyen árat fizettél azért, hogy írásoddal örömet okozz olvasóidnak! A felkés... (2012.11.18. 20:40) Never give up, never surrender!
  • Heavy: CSak az anonim alkeszek imáját v milyét tudom tanácsolni: "Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a ... (2012.09.13. 09:51) Vissza a startmezőre
  • pirosmate: @Gyűrött Papír: izé. szó, mi szó, kissé elment a kedvem a futástól is, meg a blogolástól is. Rövid... (2012.09.04. 09:26) Two more days to go

Kopaszodó, kövérkés, szemüveges családapa úgy érzi, hogy még tartogat számára valamit az élet.

2009.09.07. 12:13 pirosmate

Az utolsó felvonás

Warning, hosszadalmas futásbeszámoló következik!
 
Szóval közeleg a végkifejlet, egy hónap van hátra a maratonig. Ilyenkor az embernek már illik elképzeléssel rendelkeznie a saját teljesítőképessége, illetve a maratoni céljai tekintetében. Idén az uccsó két hetet lazítással töltöm, ánglius nyelven tapering lészen. Marad tehát két kemény hét, de ezalatt csodát már nem lehet tenni.
 
Tavasszal egyértelműen a négyórás határon belülre kerülést jelöltem meg célként. A már többszörösen propagált kalkulátor
(http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm) segítségével minden teszt- és versenyfutásomat átszámoltam maratoni távra, így követve bimbózó tehetségem kivirágzását.Május végéig így nézett ki a dolog, vagyis bíztató jeleket olvasott ki az orákulum a tyúkbelekből, ileltve a madarak röptéből:
 
4:20:20
4:21:52
4:05:51
4:04:00
 
Utána viszont lebetegedtem, öt hét kiesett. Szó, ami szó, nagyon lepukkantam ezalatt, lásd a következő sort:
 
4:34:21
4:18:55
4:06:18
3:57:00
 
A későbbiekben nyári hőségben és/vagy hegyen elkövetett önsanyargatásnak azonban már látszik az eredménye, az utolsó két tesztem több, mint ígéretes eredményt jelez. Most viszont döntésképtelen vagyok: merjem bevállalni a négyórás célt, avagy chiken run? Ha nekifutok egy lazább, 4:13-as (6:00 perces ezrek) célnak, és jó futással 4:08-lesz, nem leszek-e fanyar kedvemben? "Meg lehetett volna csinálni a négyórát, baszki!" Ám ha nekibuzdulok a négyórának, és kipukkanva lesz belőle 4:08, nem leszek-e fanyar kedvemben? Ismerve a saját pszihémet mindkét kérdés költői, a válasz pedig de igen. Úgyhogy most eszem magam, a Költő szavaival élve: malac vagyok, micsinyájjak?
 
(A tiszta költészet ihletett kedvelői számára alulra bemásoltam Laár András örökéletű sorait, teljes terjedelmükben.)
 
De most kanyarodjunk vissza az eldöntendő kérdéshez. A fej, vagy írás tudományosan megalapozott módszerének elkerülésére, igen bölcsen teszteket illesztettem a felkészülési tervbe.
 
Az első ilyen komoly teszt pénteken volt, 25 kili a János-hegyen, kb. 560m szintkülönbséggel. Kuti Gergővel vágtunk bele a nagy kalandba, egyikünk sem futott még ennyi szintet sosem. Ami azt illeti, Gergő síkon sem futott még ennyit. Rajt a Budakeszi útnál, Tündérhegyi út, fel a hegyre a Jánoshegyi úton a Libegőig, onnan felmászni a Kilátóhoz, majd legurulni a Normafáig. Innentől a Konkoly-Thege úton lefelé hosszasan, ameddig az aszfalt tart. Forduló, vissza a Normafához, majd a Libegőhöz. Lecsúszás a Tündérhegyi útig, azon végig, el a sípályák alatt, végül a Mátyás Király úton az első burzsulypalotáknál forduló, és visszafutás a rajthoz. Leírni is hosszadalmas, nem? Kellemes, a korábbiakhoz képest egyenesen hűvös futóidő jutott aznapra, némi szemerkélő esővel. A KFKI (buszvégállomás) magasságáig ismertük a terepet, kényelmesen tartottuk a szintidőket. Utána durván rossz, bokatörő utburkolat jött, húzós lejtővel. Itt kicsit lassultunk, mert egyikün sem akart lesérülni. Fölfelé megugrasztottunk egy őzet, majd lassan visszaértünk a civilizált aszfaltos világba. A Normafát dinamikus futással értük el, majd frissítés gyanánt benyomtunk egy-egy trutymót (energia-zselé). A hegyről lefelé jó gurultunk. Amúgy is jókat dumáltunk menet közben. A félmaratonnak megfelelő távnál 2:11:31 volt a részidőnk, ami az eddigra felgyűlt közel 500m szintet és a beszélgetős tempót tekintetbe véve korrekt eredmény. A legvégén még hezitáltunk egy vágtával kapcsolatban, végül "csak "intenzív, 5:30 és 5:40 közötti tempót futottunk az utolsó két kilin. Mondjuk itt már nem társalogtunk annyit... A célban volt nagy örülés, mert nem volt nagy elfáradás. Gergő aljas módon mgé izomlázat sem szerezett, én azért éreztem a lábamat a hétvégén. Hegymenetben kb. 6:30-cal mentünk, hogy ne szakadjunk meg, lefelé meg 5:40 körül gurultunk. A vége tehát 2:38.28, ami 6:19-nek felel meg. Jobb lett egy kicsivel annál, mint amit elterveztem, és kényelmesen, mondhatni könnyedén teljesítettem a távot.
 
A következő, egyben utolsó teszt a vasárnapi harmincas lesz. Noha tartok tőle, valószínűleg megpróbálok Gerihez hasonlóan én is 5:40-et tartani, amíg bírok. Egy félmaraton erejéig elvileg bírnom kellene. Ha menni fog, tovább játszom a négyórás maraton gondolatával.
 
M.
 
Malac vagyok, micsinájjak
Túrjam orrom, vagy pisáljak?
Számba nyúljak a kezemmel,
Reccsentsek a végbelemmel?
Vagy inkább csak énekeljek
mindenféle malac nótát,
micsinájjak? micsinájjak?

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futkarozas.blog.hu/api/trackback/id/tr141365618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.05.08. 12:00:17

Izé, ez melyik program, amivel ezt a grafikont rajzoltad?

pirosmate 2011.05.08. 20:34:15

Közönséges MS Excel.
süti beállítások módosítása